SzerszámokITT

SzerszámokITT

Kerti szerszámok tárolása és karbantartása

2.rész

2020. szeptember 25. - István alkatrészek

Karbantartás

A kerti szerszámokat az év nagy részében elzárva tartjuk; használatuk szezonális. A lombfúvót ősszel, a téli kiegészítőket a havas időszakokban és a többi kerti szerszámot tavasszal vesszük elő. A korrózió és a rozsdásodás elkerülése érdekében, és a kerti szerszámok hatékonyságát megőrizendő elővigyázatosan kell eljárnunk.

Egy jó tipp a kisebb kerti szerszámok tárolásához: Vegyünk egy nagy kaspót, töltsük meg tisztított földdel majd fújjuk le a földet WD-40-nel. Miután bőségesen ellepte a felszínét a WD-40 elhelyezhetjük benne a kisebb rozsdásodásra hajlamos kerti szerszámokat. Arra ügyeljünk, hogy a kaspót gyakran vegyük elő a tárolóból, és a benne lévő szerszámokat töröljük át száraz ruhával. A kaspó remekül megfelel lapát tartónak is.

Pengék élesítése

A vágásra, nyírásra és metszésre használt szerszámok állapotára különösen fontos odafigyelni. Nagyon bosszantó, mikor egy zavaró ágtól szeretnénk megszabadulni vagy a kertünkben szeretnénk egy gödröt ásni és akkor jövünk rá, hogy szerszámaink tompák és nem hatékonyak.

Nagyobb eszközök esetén egy késélező, melyet bármelyik barkács üzletben beszerezhetünk, segítséget jelenthet. Ezeket sokszor egy könnyen kezelhető fogantyúval felszerelve árulják. Rögzítse a szerszámokat egy stabil, szilárd felületre és keresse meg a megfelelő szöget a penge élesítéséhez. Addig élesítse a szerszámot, amíg a penge újra nem csillog-villog.

A kisebb szerszámokat gyémántporos köszörűvel élezhetjük. Ezekből az élezőkből választhatunk durva felületűt, melyet a penge élesítésére alkalmas, és finomabb felületűt, mely a már éles penge formázásához ideális. Az élezés menete nagyon hasonló a nagy szerszámokéhoz. Helyezze a szerszámot egy jó súrlódású felületre, majd a durvább felületű gyémántporos élezővel kezdje el köszörülni, míg meg nem csillan a penge – szinte új – éle. Ezután fogja a finomabb felületű élezőt és azzal alakítsa ki a penge formáját.

Metsző és sövényvágó ollókat vagy bármely olyan kis szerszámot, melyben mozgó alkatrészek vannak, érdemes WD-40-nel átkezelni, ezzel meggátolhatjuk, hogy beragadjanak vagy elkezdjenek rozsdásodni. Elvégre vágó szerszám csak addig jó, amíg éles!

Fa szerszámok

Hasadásra és repedésre hajlamosa, ezért különösen oda kell rájuk figyelni. A karbantartásuk első lépése, hogy drótkefével letisztítjuk a rajtuk maradt piszkot vagy zsíros szennyeződéseket. A következő lépésben egy közepesen erős ill. erős dörzspapírral lecsiszoljuk a durva és lepattogzott fogantyúkat, így megóvjuk a szerszámot a jövőbeli repedésektől.

Mint minden más kerti szerszámnál a legnagyobb veszélyt a víz okozta kár jelenti; a nedvesség könnyen bejut a fa belsejébe és belülről indulva teszi a szerszámot tönkre. A WD-40-t ezeknél a szerszámoknál is érdemes korróziógátló rétegnek használni, így megóvjuk az újra csiszolt fát a környezeti hatásoktól.

Elektromos kéziszerszámok

Az elektromos kisgépek sok apró mozgó alkatrészből állnak, így karbantartásuk is macerásabb. A karbantartás egyik legfontosabb feladata, hogy a szénkeféket kicseréljük. Ha a kisgép szikrázik és az optimum alatt teljesít, jó esély van rá, hogy a szénkefék elkoptak.

Ahhoz, hogy ki tudjuk cserélni a szénkeféket, először meg kell keresni, hol is helyezkednek el a gépen. Általában két fekete sapka fedi őket a kisgép mindkét oldalán. Tisztítsa le a felhalmozódott port körülöttük és utána csavarhúzó segítségével lazítsa meg mindkét sapkát. Mivel ezek általában rugósak, érdemes a kezünkkel rögzíteni őket a csavarhúzó használata előtt és közben. Ezután könnyedén kihúzhatjuk a keféket, a helyüket pedig egy kisebb kéziporszívó segítségével meg lehet tisztítani a lerakódott portól. A csere keféket az elektromos kéziszerszám gyártójától könnyen beszerezhetjük.

Óvja őket!

Jó hasznát vesszük, ha ismerjük a módját, hogyan védjük és tároljuk kerti szerszámainkat az év során. Az évszakok változásával változnak a tárolás követelményei is.

Az új ismeretek segítségével, valamint a WD-40-nel felvértezve sikerülni fog kerti szerszámait megóvnia a rozsdától és a korróziótól, az idő előtti amortizációtól és az állagromlástól.

A bejegyzés trackback címe:

https://szerszamokitt.blog.hu/api/trackback/id/tr5316214922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása

Chiptuning, vaginal dryness, autóalkatrész, motorolaj, best down pillows, villanyszerelo, termálfürdő, zárjavítás, ameamed, akkumulátor

chiptuning és autófóliázás Budapest verblender, vaginal dryness autóalkatrész és motorolaj webshop best hungarian goose down suzuki chiptuning villanyszerelobudapest tamási termálfürdő zárjavítás és lakberendezés ameamed akkumulátor, motorolaj Chiptuning, vaginal dryness, autóalkatrész, motorolaj, best down pillows, villanyszerelo, termálfürdő, zárjavítás, ameamed, akkumulátor