SzerszámokITT

SzerszámokITT

Kábelszerszámok: vágás, blankolás, krimpelés

2020. október 07. - István alkatrészek

A legtöbben csak akkor találkoznak vezetékek szerelésével, amikor jön a UPC vagy a villanyszerelő. Aki ilyenkor nem húzódik a szoba legtávolabbi sarkába, az láthatott már vágást, blankolást és krimpelést.

 

Fogó típusokKábelvágás

A kábelvágás a legegyszerűbb: megfelelő hosszúságú kábel készítése. Ezt a munkát gyakran oldalcsípő fogóval végzik, aminek lényeges tulajdonsága, hogy éles és kemény pengéje van, hogy a kábelben futó fémdrótok ne tompítsák el, sokáig használható maradjon.

 

Vannak kisebb, precíziós oldalcsípő fogók, extrém éles és erős pengével, amik még a zongorahúrt is vágják, de vannak, nagyobb, robosztus kivitelű fogók is, amik a nagy nyomóerő és nyomaték segítségével dolgoznak.

 

Emellett vannak még speciálisan kábelek vágásra tervezett kábelkések és kábelvágók is, amik akár racsnis rásegítéssel is növelik a hatékonyságot.

 

Blankolás / kábelcsupaszítás

Ha a kábel már megfelelő hosszúságú, akkor a következő lépés a blankolás, más néven kábelcsupaszítás.

 

Vezeték és kábel

 

A kábelek felépítése leegyszerűsítve a következő: van egy vagy több fémmag (egy vastagabb, tömör drót vagy sok vékony csavart drót), ami vezeti az áramot, és ezek vannak körülvéve műanyag szigetelő burkolattal, bizonyos esetekben pedig fém árnyékolóhálóval. Ahhoz, hogy a kábel csatlakozni tudjon egy eszközhöz vagy csatlakozóhoz, és az áram eljusson a céljához, a szigetelő réteget el kell távolítani a kábel végéről, és érvéget, sarut vagy dugót rögzíteni hozzá.

 

A szigetelő réteg eltávolítása a blankolás. Ennek a munkafolyamatnak az a lényege, hogy miközben lehántjuk a műanyag borítást, maga a drót ne sérüljön meg.

 

Ehhez bizonyos kábeltípusoknál (mint például a TV-hez használt koax kábel) használhatunk kést, sniccert, fogót, de a biztonságos és gyors megoldás egy célszerszám. Ezek egyrészt nagyon egyszerű, mechanikus eszközök, másrészt ötletesek, hatékonyak és biztonságosak.

 

vezeték blankolása

 

Az egyszerűbb csupaszítókat először a kábel méretére kell állítani, körbeforgatni a kábel körül, majd szükség esetén végighasítani a szigetelést. Ezután a műanyag borítás már könnyen lehántható a vezetékekről.

 

Az állítható késes csupaszítók mellett vannak fix, szabványos méretű kábelekhez, vezetékekhez gyártott eszközök is:

 

Fix blankoló szerszám

 

A komolyabb – gyakran automata kábelcsupaszítónak nevezett – szerszámok egy-egy meghatározott típusú kábelhez készülnek (lapos, hengeres, egy- vagy több vezetékes, stb), és bizonyos mérethatáron belül minden kábelt állítgatás nélkül biztonságosan tudnak blankolni.

 

Automata blankoló

 

Krimpelés

A kábel blankolása után következik a krimpelés. Krimpelésnek azt a folyamatot hívják, amikor oldhatatlan kötéssel rögzítik a csatlakozót a kábel végéhez, amit nagy erejű préseléssel végeznek el (emiatt a krimpelőt présszerszám néven is emlegetik). Ehhez a folyamathoz már mindenképpen célszerszám kell, a használt csatlakozóhoz megfelelő krimpelő.

 

Vezeték krimpelése

 

A jó minőségű krimpszerszám rendkívül fontos, ezen múlik, hogy a csatlakozás milyen minőségű lesz, adatátviteli illetve élettartam szempontból egyaránt.

 

Sokoldalú szerszámok kábelszereléshez

Ha kábelszerelésre kerül a sor, és be kell szerezni az eszközöket, akkor érdemes megfontolni a többcélú szerszámokat.

 

Egyes blankolók kábelvágásra is alkalmasak, illetve vannak kábelvágó, blankoló és krimpelő kombinációk is (ld. a két fenti gifen a Jokari Quadro Plus, vagy a CK T3942 kombinált szerszám).

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szerszamokitt.blog.hu/api/trackback/id/tr2116230646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása

Chiptuning, vaginal dryness, autóalkatrész, motorolaj, best down pillows, villanyszerelo, termálfürdő, zárjavítás, ameamed, akkumulátor

chiptuning és autófóliázás Budapest verblender, vaginal dryness autóalkatrész és motorolaj webshop best hungarian goose down suzuki chiptuning villanyszerelobudapest tamási termálfürdő zárjavítás és lakberendezés ameamed akkumulátor, motorolaj Chiptuning, vaginal dryness, autóalkatrész, motorolaj, best down pillows, villanyszerelo, termálfürdő, zárjavítás, ameamed, akkumulátor