SzerszámokITT

SzerszámokITT

Amire nem is gondoltál – Kis szerszámok a nagyvilágból

2021. július 02. - István alkatrészek

Amire nem is gondoltál – Kis szerszámok a nagyvilágból



A szerelés és a barkácsolás szakterületenként eltérő, ám azonos eszközöket és szerszámokat is igényelhet, amiknek száma szinte végeláthatatlan. A legnagyobb fogóktól kezdve, a legkisebb csavarokig sok mindent kell beszereznie annak, aki szeretne komolyabban dolgozni a szakmájában.

Kis szerszámok a nagyvilágból

Azonban ezeken túl is akadnak olyan kevésbé ismert eszközök, amik nagyban megkönnyítik a munkát és lerövidítik a feladatok munkaidejét.

Ebben a sorozatunkban számba vesszük ezeket a kisebb-nagyobb eszközöket és megnézzük, miért is érdemes mielőbb beszerezned őket!

Menetfésű, a pontos méret meghatározására
Javítás vagy karbantartás során sokszor előfordul, hogy egy-egy kisebb alkatrészt cserélni, pótolni kell. A metrikus csavarokból rengeteg méret és fejtípus közül választhatunk, így ha új darabra van szükségünk az nem egy egyszerű feladat.

A kiválasztás, keresgélés és utánajárás rengeteg időt vesz igénybe, amire sokszor nincs lehetőségünk, ha szeretnénk idejében befejezni a munkát. Ilyenkor vesszük nagy hasznát a menetfésűnek, ennek a speciális kis mérőeszköznek, ami segít megállítani a csavarok menetemelkedését.

A csavarokat rengeteg szempont alapján tudjuk csoportosítani, melyek közül az egyik ilyen, a csavarok fejrészén található kialakítás, mely szerint beszélhetünk négy különböző típusról.

A metrikus csavar lehet hatlapfejű, belső kulcsnyílású, fejnélküli vagy süllyesztett típusú is. Mindegyikben közös azonban az a tény, hogy menettel ellátott csavartesttel rendelkezik.

Ez a menet lehet metrikus is, ami azt jelenti, hogy egy adott típusú menetrendszer található meg rajta. Ez a fajta csavar ideális mozgó alkatrészek kötésére, így elsősorban gépek belső mozgó rendszereit tartják egyben.

A kötéstechnikában leggyakrabban a metrikus menettel ellátott csavarokat alkalmazzuk, ezért is jöhet jól bármikor, egy ezeket a meneteket mérő menetfésű.

A menetek milyenségét három szempont adja meg. Az egyik a profilszög, a másik a menet mélysége, a harmadik pedig a korábban is említett menetemelkedés. A metrikus csavarok meneteinek távolsága a legtöbb esetben 60 fokos szöget zár be, így a metszete egy egyenlő oldalú háromszöget rajzol ki.

Minél sűrűbb menetekkel rendelkezik egy csavar, annál erősebb kötést biztosít. A vékonyabb menetek pedig szintén erősebb kötést eredményeznek, ugyanakkora nyomaték esetén. Ebből jól látható, hogy a csavaroknak nem csak a mérete, de a menetei is nagyban jellemzik felhasználhatóságát.

A menetfésű lehet speciálisan metrikus csavarokhoz alkalmas, de készítenek úgynevezett kombinált típusokat is, amik ettől eltérő menetemelkedésű csavarok méretezéséhez használatos.

Természetesen menetfésű nélkül is meg tudjuk határozni a csavar méretét, ha egymáshoz illesztjük a régi és az új csavart, vagy anyát helyezünk fel rá. A menetfésű segítségével azonban a keresgéléssel eltöltött idő jócskán lerövidül.

A bejegyzés trackback címe:

https://szerszamokitt.blog.hu/api/trackback/id/tr7116611096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása

Chiptuning, vaginal dryness, autóalkatrész, motorolaj, best down pillows, villanyszerelo, termálfürdő, zárjavítás, ameamed, akkumulátor

chiptuning és autófóliázás Budapest verblender, vaginal dryness autóalkatrész és motorolaj webshop best hungarian goose down suzuki chiptuning villanyszerelobudapest tamási termálfürdő zárjavítás és lakberendezés ameamed akkumulátor, motorolaj Chiptuning, vaginal dryness, autóalkatrész, motorolaj, best down pillows, villanyszerelo, termálfürdő, zárjavítás, ameamed, akkumulátor